Geplaatst op
In dit digitale tijdperk maakt in principe ieder bedrijf op de één of andere manier gebruik van bedrijfssoftware. Cosmeticabedrijven vormen hierin dus geen uitzondering op de regel. Zeker onder productiebedrijven is Enterprise Resource Planning razend populair. Wij laten u in dit artikel zien op welke wijze uw cosmeticabedrijf hier ook van kan profiteren.
Wat is Enterprise Resource Planning?
Enterprise Resource Planning, ofwel ERP, is verantwoordelijk voor het softwarematig vastleggen van de processen binnen een organisatie. Het verbindt relevante processen met elkaar en is in staat om bepaalde handelingen zelfs te automatiseren. Vroeger moest men in het magazijn de voorraad handmatig beheren, tegenwoordig zorgt een koppeling met ERP-software ervoor dat dit automatisch afgeboekt wordt.
De ERP-omgeving fungeert daarnaast ook als een centrale database, waar iedereen toegang heeft tot de meest actuele en relevante gegevens. Dit bevordert de onderlinge communicatie en samenwerking aanzienlijk.
Branchespecifieke software
De huidige softwaremarkt wordt gekenmerkt door diens omvang en diversiteit. In andere woorden: er is voor ieder iets wils. Het wordt bedrijven vaak aangeraden om op zoek te gaan naar branchespecifieke software. Concreet houdt dit in dat er verschillende aanbieders zijn die hun software specifiek hebben afgestemd op de behoeften en uitdagingen van een specifieke sector. Zo heeft een horecagelegenheid doorgaans wat software betreft, andere behoeften dan een huisartsenpraktijk.
Klik hier voor meer informatie over ERP-software voor productiebedrijven.
De belangrijkste modules voor de cosmetische sector
Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar een aantal functionaliteiten/modules waar een cosmeticabedrijf doorgaans behoefte aan heeft. Dit zijn overigens functionaliteiten die door de gehele productiesector veel gebruikt worden.
#1 – Logistiek
ERP-software helpt bij het in kaart brengen van alle goederenstromen van en naar het bedrijf. Hierdoor bent u beter in staat om ervoor te zorgen dat alles op het juiste moment, op de juiste plaats beschikbaar is.
Sommige bedrijven kiezen ervoor om de logistieke processen, en eigenlijk de gehele toeveleringsketen, te laten vastleggen in een extra module voor Supply Chain Management (SCM). Deze module maakt dan onderdeel uit van de ERP-omgeving, wat ervoor zorgt dat gegevens eenvoudig tussen de twee uitgewisseld kunnen worden.
#2 – Magazijnbeheer
Of het nu het bedrijf is dat de goederen produceert, of het de uiteindelijke verkoper van het product is: goederen en overige middelen moeten ergens opgeslagen worden. Maar deze moeten niet maar lukraak ergens neergelegd worden, dit moet weloverwogen vastgelegd worden. Daarnaast moet men ook bijhouden in welke kwantiteit de producten aanwezig zijn.
Voor werkzaamheden van deze aard kiezen sommige organisaties voor de ondersteuning van een WMS, voluit ook wel bekend als Warehouse Management Systeem of een magazijnbeheersysteem. Ook hier maakt het vervolgens onderdeel uit van de ERP-omgeving.
#3 – Kwaliteitsbeheer
ERP-software biedt cosmeticabedrijven ook verschillende functies voor kwaliteitsbeheer van het product. Hiermee biedt het ondersteuning bij het groeperen van producten, batchdocumentatie en het beheer van chemicaliën. Zodoende kan men voldoen aan de strenge kwaliteitseisen waarmee de sector te maken heeft.