Artistiek haarmode

Alles over gaatjes in het gebit

Geplaatst op

Gaatjes, een veelvoorkomend mondgezondheidsprobleem dat mensen met alle leeftijden treft. Ze ontstaan wanneer bacteriën in je mond zuren produceren die het glazuur van je tanden aantasten. Hoewel gaatjes schadelijk kunnen zijn voor je gebit en pijn en ongemak kunnen veroorzaken, kunnen ze gelukkig worden behandeld door een tandarts. Studentist, tandarts van Amsterdam kan hier dan ook goed bij helpen. Maar ook kun je gaatjes natuurlijk zelf voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om te weten hoe gaatjes ontstaan en welke producten het tandglazuur aantasten. In deze blog gaan we er dan ook wat dieper op in en vertellen we graag hoe je het kunt voorkomen, wat het aantast en wat een tandarts voor jou hierin kan betekenen als het te laat is.

Oorzaken van gaatjes

Gaatjes kunnen veroorzaakt worden door verschillende voedingsmiddelen die het glazuur aantasten. Dit betekent natuurlijk niet dat je bepaalde producten nooit meer kunt nemen, maar het wel belangrijk is om je gebit erna altijd even extra te reinigen om de aantasting te verminderen en te voorkomen. Hoe langer je tandplak en zuren van een toegenomen product op je tanden laat zitten, hoe meer tijd de bacteriën krijgen om je gebit aan te tasten. We zetten dan ook graag een aantal oorzaken op een rijtje waar je gebit gevoelig op kan reageren:

  • Frisdrank: koolzuurhoudende frisdranken en energiedrankjes zitten vol met suikers en zuren die je gebit behoorlijk kunnen aantasten.
  • Vruchtensappen: Deze dranken worden vaak als gezond gezien, maar bevatten ook veel natuurlijke suikers die het tandglazuur kunnen verzwakken. Dit gebeurt voornamelijk bij regelmatig gebruik.
  • Snoepgoed: je zult wellicht wel vaker gemerkt hebben dat je gebit soms erg kan reageren op snoepgoed. Dit komt doordat hier veel suiker aan zit en het snoepgoed soms langdurig kan blijven plakken. Dit is uiteraard niet heel goed voor je tanden.
  • Kauwgom met suiker: kauwgom lijkt vaak onschuldig maar heeft ook veel suiker in het product zitten wat je voor een langere periode door je mond heen laat glijden. Kauwgom met suiker kunnen de mond vullen met suikers die de bacteriën omzetten in zuren die uiteindelijk behoorlijk je gebit kunnen aantasten.
  • Alcoholische dranken: alcoholische dranken kunnen de mond uitdrogen en de aanwezigheid van speeksel verminderen, wat kan leiden tot een verminderde natuurlijke bescherming. Tevens bevat alcohol ook veel suikers.

Zoals je al leest is vooral suiker de boosdoener in dit verhaal. Het is dus niet erg om deze voedingsmiddelen in te nemen, maar het wordt wel sterk aangeraden om je tanden goed te poetsen en te reinigen na het gebruik ervan. Zo voorkom je verzuring en aantasting.

Behandelen van gaatjes

Als je dan toch een gaatje ontdekt hebt of vermoedt dat je gaatjes begint te krijgen is het belangrijk om een tandarts te bezoeken. Zij kunnen je direct helpen met het dichten van je gaatjes om zo pijn te voorkomen en je gebit weer sterk te maken. Je gaatjes worden behandeld door een vulling te plaatsen. Het kan zijn dat hiervoor geboord moet worden om overige tandbederf te verwijderen. Uiteraard komt hiervoor een verdoving te pas en zul je geen pijn ervaren. De vulling wordt toegepast met dezelfde kleur van het gebit en zal dus niet opvallen, waardoor je weer stralend de dag door kunt komen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we tal van leuke blogs met je door waar je zeker je voordeel mee kunt doen. We bespreken daarin tips en advies aangaande kapsels en good looks!

Contactgegevens

Via info @ artistiekhaarmode.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden